marți, 12 august 2014

Mimarea dezbaterii publice sau industria simbolurilor identitare

    Printre putinele instrumente avute la dispozitie in calitate de cetateni este legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public. Invocand aceasta lege am urmarit sa aflu de la autoritatile localitatilor urmatoarele:
-Hotararea Consiliului Local privind proiectul stemei cu descrierea explicatiilor si a plansei in variantele sale; precum si autorul sau autorii proiectului de stema;
-Hotararea Consiliului Local privind adoptarea drapelului cu descrierea explicatiilor si desenul sau.
In plus la cele din judetul Ilfov s-a mai adaugat:
-Hotararea Consiliului Local privind adoptarea imnului comunei cu anexele sale.
    Mai adaugam ca metodologia CNHGS prevede expres prin art. 1 alin 4 din HG 25/16 ianuarie 2003 supunerea proiectului stemei dezbaterii si consultarii locuitorilor in procesul de elaborare a stemei; exista chiar un proces verbal al afisarii publice a variantelor, proces care face parte din dosarul stemei care ajunge pe masa guvernului pentru a da o Hotarare de Guvern referitoare la stema localitatii sau judetului.
    Oare cati din locuitorii din Acatari, Rusii-Munti, 1 Decembrie, ca sa ne limitam numai la localitatile a caror autoritati le-am solicitat informatiile despre simboluri, si care intre timp au primit o HG privitoare la stema lor, au stiut ca au un proiect de stema si cum arata acesta? Mai mult ca sigur ca nici macar autoritatile respective nu aveau habar despre acesta, cu toate ca teoretic ar fi trebuit sa-l cunoasca.

    Bataie de joc! Oare cat tupeu de autoritate administrativa trebuie sa ai sa sustii ca procesul deliberativ s-a desfasurat conform metodologiei din legislatie. In momentul in care refuzi sa trimiti niste simple acte normative, care nota bene ar trebui sa fie publicate pe site-ul oficial al autoritatii, ce ar trebui sa intelegem?
   O alta chestiune intalnita in atitudinea autoritatilor administrative din judetele Covasna, Harghita, Mures este sa sustina intr-un simplu mesaj de e-mail sau in cadrul oficial pe o hartie datata cu semnatura si stampila institutiei ca la nivelul localitatii lor nu exista niciun act in care sa se stabileasca stema sau drapelul. Informatie complet falsa. Exista o adresa a CJ Harghita in care este atasat un document "Situatia proiectelor de stema ale uat-urilor din judetul Harghita la data de 12.11.2012 ", obtinut cu greu e adevarat, cu date clare despre stema fiecarei localitati. Fara sa mai vorbim despre diferitele informatii gasite din abundenta pe internet care sugereaza existenta acestor simboluri daca nu oficiale macar tolerate de autoritati.
    Calitatea raspunsurilor este insa altceva. Acum este marcat doar raspunsurile primite.
    Cereri conform Legii 544/2001 catre administratiiile localitatilor din:
          -Covasna si Harghita adresate in 2013 link
          -Satu Mare link
          -Covasna si Mures link
          -Harghita si Ilfov link
   E!!! in momentul in care am avea toate proiectele la dispozitie am observa ca acestea cam seamana intre ele, sunt mai mult identice decat cu identitate proprie. Este si normal sa fie asa atata timp cat este o afacere infloritoare cu castig sigur din banii contribuabililor. Nu prea ai cum sa intocmesti o stema unica pentru fiecare localitate in parte (aflata in diferite colturi ale tarii) intr-un timp record si sa tii cont de cateva traditii specifice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu